Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σωματείο πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό, αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών, είναι το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα

(International Board on Books for Young People – IBBY).

Τα μέλη του είναι συγγραφείς, εικονογράφοι, εκπαιδευτικοί και των τριών βαθμίδων, εκδότες, βιβλιοθηκονόμοι, ερευνητές, παιδοψυχολόγοι και άλλα άτομα που ενδιαφέρονται για το παιδικό βιβλίο και το αποδεικνύουν έμπρακτα.

Ιστορικό

Την άνοιξη του 1963 μια μικρή συντροφιά, που την αποτελούσαν τρεις ποιήτριες: η Ρένα Καρθαίου, η Αλεξάνδρα Πλακωτάρη και η Ήβη Σκανδαλάκη (Μελισσάνθη), δύο συγγραφείς: η Άλκη Γουλιμή και η Ξένη Κερασιώτη, και τρεις βιβλιοθηκάριοι: η Στέλλα Ξεφλούδα, η Βενέτα Καμπά και η Μαρία Σάββα, είχαν την πρωτοβουλία για να ιδρυθεί ένα σωματείο μη κερδοσκοπικό με βασικές επιδιώξεις να ενώσει συγγραφείς, εικονογράφους, βιβλιοθηκάριους, μεταφραστές, εκπαιδευτικούς, εκδότες, ψυχολόγους και όσους είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τα παιδιά και τα βιβλία των παιδιών.

Την κίνηση αυτή χαιρέτισαν με ενθουσιασμό πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και της εκπαίδευσης. Η ομάδα πρωτοβουλίας αυξήθηκε, καθορίστηκαν οι σκοποί του σωματείου από τα ιδρυτικά μέλη (΄Αρτεμη Νικολαϊδου, Γίτσα Καμπούρη, Ιφιγένεια Πάτρα, Κ. Σαραντόπουλος, Γιάννης Χατζίνης κ.ά.) και νομιμοποιήθηκε η ίδρυση του Κύκλου με την υπ' αριθμ. 633/69 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Το καταστατικό, βάσει του οποίου λειτουργεί σήμερα ο Κύκλος, τροποποιήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μελών στις 28 Δεκεμβρίου 1971, καθώς και από τη Γενική Συνέλευση των μελών στις 15 Μαΐου 1985.

Βασικοί σκοποί του είναι:

  • Η συνένωση και συνεργασία όλων όσοι μπορούν να βοηθήσουν την προαγωγή, διάδοση και κυκλοφορία των βιβλίων για νέους.
  • Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και του ενδιαφέροντος των παιδιών, των εφήβων, των εκπαιδευτικών και κάθε ενδιαφερομένου ενηλίκου, για το ποιοτικό βιβλίο για παιδιά.
  • Η προαγωγή του παιδικού και νεανικού βιβλίου με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο.
  • Η προαγωγή και υποβοήθηση  της επιστημονικής έρευνας για την παιδική και νεανική λογοτεχνία.
  • Η συνεργασία με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τα οποία ασχολούνται με το βιβλίο για παιδιά και νέους.

Για να πραγματοποιήσει τους στόχους του, ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου :

  • Οργανώνει συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες και ομιλίες για την παιδική και νεανική λογοτεχνία, καθώς και εκθέσεις εικονογράφησης παιδικού βιβλίου. Παράλληλα παίρνει μέρος με εκπροσώπους του σε διεθνή συνέδρια, εκθέσεις και σεμινάρια που οργανώνονται στο εξωτερικό.
  • Αναπτύσσει το ενδιαφέρον του κοινού για την παιδική και νεανική λογοτεχνία μετέχοντας σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, τυπώνοντας και διανέμοντας δωρεάν ενημερωτικά φυλλάδια, οδηγίες για γονείς, αφίσες και άλλο πληροφοριακό υλικό καθώς και το ετήσιο ΔΕΛΤΙΟ, όπου αναφέρεται λεπτομερώς η δραστηριότητά του και περιλαμβάνονται άρθρα και νέα για την Παιδική Λογοτεχνία.
  • Φροντίζει τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, με τοπικούς φορείς, εκδότες, συλλόγους γονέων κ.α.
  • Απονέμει, κάθε χρόνο, βραβεία σε παιδικά και νεανικά βιβλία για τη συγγραφή και την εικονογράφηση. Απονέμει επίσης, ετησίως βραβεία σε προσωπικότητες, που με δραστηριότητα ή το έργο τους έχουν συντελέσει στην ποιοτική άνοδο και τη διάδοση του παιδικού βιβλίου, καθώς και σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι προωθούν αποτελεσματικά την παιδική και νεανική λογοτεχνία.
  • Βραβεύει κάθε χρόνο και εμπλουτίζει βιβλιοθήκες με εξαιρετική δράση, πετυχημένα σχολικά προγράμματα φιλαναγνωσίας και προγράμματα προώθησης της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας μέσω των Νέων Τεχνολογιών. Επίσης εμπλουτίζει βιβλιοθήκες που λειτουργούν σε υποβαθμισμένες περιοχές,
    και
    * Προτείνει Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφους για το διεθνούς κύρους βραβείο Άντερσεν της ΙΒΒΥ [Hans Christian Andersen Awards], γνωστό ως "μικρό Νόμπελ" και συμμετέχει στην κριτική επιτροπή.