Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν – Τιμητικοί Πίνακες ΙΒΒΥ

Ανά διετία η ΙΒΒΥ απονέμει τα βραβεία Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε ένα συγγραφέα και έναν εικονογράφο των οποίων το συνολικό έργο αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην Παιδική Λογοτεχνία. Το βραβείο Άντερσεν, ένα χρυσό μετάλλιο, είναι η ανώτερη διεθνής αναγνώριση για δημιουργούς παιδικών βιβλίων για αυτό και λέγεται το «μικρό Νόμπελ».

Στη Διεθνή Κριτική Επιτροπή για το βραβείο Άντερσεν είχαν εκλεγεί ως μέλη η αείμνηστη Αλεξάνδρα Πλακωτάρη (1972-74), η ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαρία Μιράσγεζη (1990) και η Εύα Καλισκάμη (2012). Επίσης, η Επίτιμος Πρόεδρος του Κύκλου Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΙΒΒΥ (1998-2002) και Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το Διεθνές Βραβείο Φιλαναγνωσίας ΙΒΒΥ-Asahi (2002 & 2003).

Τα βραβεία Άντερσεν επιχορηγούνται για μια δεκαετία από το Nami Island της Κορέας.

Οι Τιμητικοί πίνακες της ΙΒΒΥ

Οι Τιμητικοί πίνακες της ΙΒΒΥ περιλαμβάνουν ανά διετία επιλεγμένα βιβλία από την πρόσφατη παραγωγή για να τιμήσουν συγγραφείς, εικονογράφους και μεταφραστές από τις χώρες μέλη της ΙΒΒΥ. Οι τίτλοι επιλέγονται από τα Εθνικά Τμήματα τα οποία προτείνουν ένα βιβλίο για κάθε πίνακα. Χώρες με ουσιαστική συνεχή παραγωγή παιδικών βιβλίων σε περισσότερες από μία γλώσσες υποβάλλουν έως τρία έργα για τη συγγραφή και τη μετάφραση σε διαφορετικές γλώσσες. Για τα βιβλία των τιμητικών πινάκων οργανώνονται διεθνείς εκθέσεις.