--------------------------------
Τα παιδιά στη Θεσσαλονίκη μας έδειξαν τι χρειάζονται.

Ας μην τους στερήσουμε τίποτα.

Αμέσως μετά την 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης όλοι είχαμε πιστέψει πως φάνηκε η πρώτη αχτίδα αισιοδοξίας στη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε. Κατά γενική ομολογία άριστη οργάνωση, εξαιρετικές εκδηλώσεις ΟΛΕΣ γεμάτες κόσμο, και κυρίως παιδιά, πολλά παιδιά που αγαπούν το βιβλίο. Κι όμως ακούστηκαν πάλι οι γνωστές αμφισβητήσεις από τα ίδια κέντρα που εδώ και χρόνια δε θέλουν να προχωρήσει τίποτα στο χώρο του βιβλίου.

Εμείς, το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με μέλη συγγραφείς, εικονογράφους, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, πανεπιστημιακούς, βιβλιοθηκονόμους, εκδότες και γενικά όποιον ασχολείται με το παιδικό βιβλίο, που προσφέρουμε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ τις υπηρεσίες μας, ανησυχούμε για τις προθέσεις και τους στόχους αυτής της «γκρίνιας» και θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, τουλάχιστον σε όσα γνωρίζουμε πολύ καλά και αφορούν στο παιδικό βιβλίο:

* Με πρωτοβουλία του ΕΚΕΒΙ το 2001 συγγραφείς και εικονογράφοι ταξίδεψαν για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη Διεθνή Επαγγελματική Έκθεση για το Παιδικό Βιβλίο στη Μπολόνια της Ιταλίας, και παρουσίασαν τη δουλειά τους. Εδώ και δυο χρόνια ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το μίζερο και πολυέξοδο περίπτερο του επαγγελματικού σωματείου εκδοτών, που άνοιγε όποτε ήθελε ο αρμόδιος, (κατά ομολογία ελλήνων εκδοτών που είχαν τα δικά τους περίπτερα ακριβώς απέναντι) έχει αντικατασταθεί από ένα αντάξιο της δουλειάς μας στο παιδικό βιβλίο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ, απ’ όπου περνούν όλο και περισσότεροι εκδότες από το εξωτερικό οι οποίοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν δικαιώματα από ελληνικά παιδικά βιβλία! Ας δούμε τα ελληνικά παιδικά βιβλία που μεταφράστηκαν στο εξωτερικό από το 2001 και μετά, από τότε δηλαδή που ανακατεύτηκε το ΕΚΕΒΙ στην προώθηση ελληνικών παιδικών βιβλίων στο εξωτερικό.

*Με πρωτοβουλία του ΕΚΕΒΙ ξεκίνησαν δράσεις με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των παιδιών από την αρχή της ίδρυσή του (Γαλάζια Γραμμή, Σκυταλοδρομία Ανάγνωσης κ.λ.π.) μέχρι πρόσφατα (ειδικό site www.mikrosanagnostis.gr - Λέσχες Ανάγνωσης στα Σχολεία κ.ά.). Πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στο ότι από το 2006 συγγραφείς και εικονογράφοι επισκέφτηκαν για πρώτη φορά με συγκεκριμένο επιδοτούμενο πρόγραμμα τα σχολεία Οι συναντήσεις αυτές οργανώθηκαν συστηματικά με το πρόγραμμα "Συγγραφείς στα σχολεία" και δεν έμειναν απλή προτροπή του Υπουργείου Παιδείας, η οποία περιλαμβανόταν μεν σε εγκυκλίους του προς τα σχολεία, χωρίς δε να μπορεί να υλοποιηθεί, αφού δεν είχε οικονομική στήριξη.

* Το ΕΚΕΒΙ συνεργάστηκε το 2010 για πρώτη φορά με το Υπουργείο Παιδείας και υλοποίησε το καινοτόμο πρόγραμμα της «Φιλαναγνωσίας» σε 961 12θέσια Δημοτικά Σχολεία. Το πρόγραμμα ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει: σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα για εκπαιδευτικούς με θέμα το πώς θα κάνουν το μαθητή τους αναγνώστη, δημιουργία λεσχών ανάγνωσης, επισκέψεις δημιουργών στα σχολεία. Αυτά δεν αφορούν τους εκδότες;

Να σημειώσουμε ότι μόνο φέτος έγιναν πάνω από 800 συναντήσεις. Όμως επειδή κάποιοι ΟΛΑ τα μετρούν με άμεσες πωλήσεις ας μας απαντήσουν :

- σε αυτές τις συναντήσεις δε συζητήθηκαν βιβλία ελληνικής παραγωγής;

- θα υπήρχε αλλιώς τέτοια καμπάνια προώθησής τους;

- θα μπορούσαν οι εκδότες στην παρούσα συγκυρία να στηρίξουν 800 ταξίδια των δημιουργών των βιβλίων τους σε όλα τα μέρη της Ελλάδας;

Εμείς ως εθνικό τμήμα μιας διεθνούς οργάνωσης χαιρετίζουμε το ότι οι δυο μεγάλες εκθέσεις του ΕΚΕΒΙ άνοιξαν τις πόρτες τους σε βιβλία και λογοτεχνίες άλλων γλωσσών, όπως θέλουμε να κάνουν και εκείνες για τα δικά μας βιβλία. Με αρχή των διαπραγματεύσεων στη Θεσσαλονίκη άλλωστε, πριν μερικά χρόνια, υπογράψαμε το Μάιο του 2011, ως Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ σύμφωνο συνεργασίας και ανταλλαγής προτάσεων για έκδοση βιβλίων με το κινέζικο τμήμα της ΙΒΒΥ.

Η ύπαρξη ενός Εθνικού Κέντρου Βιβλίου πρέπει να προασπιστεί από εμάς τους δημιουργούς και τους φίλους του βιβλίου με κάθε τρόπο. Όπως πρέπει να υποστηριχθούν και τα προγράμματά του!

Να σημειώσουμε ότι η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου, η οποία δημιουργήθηκε από το ΕΚΕΒΙ το 2007 και που ανάλογή της ΔΕΝ υπήρχε στην Ελλάδα, δεν πραγματοποιήθηκε τον περασμένο χειμώνα! ΠΡΕΠΕΙ όμως να γίνει οπωσδήποτε αυτό το φθινόπωρο. Τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί την περιμένουν.

Το πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας πρέπει να ολοκληρωθεί τα επόμενα δυο χρόνια και να γενικευτεί σε ΟΛΑ τα σχολεία.

Τα παιδιά στη Θεσσαλονίκη μας έδειξαν τι χρειάζονται. Ας μην τους στερήσουμε τίποτα.

Από το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ- Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.