Βραβεία
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Οι εργασίες της Κριτικής Επιτροπής για τα βραβεία σε βιβλία έκδοσης 2018 έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η φετινή κριτική επιτροπή είναι ενδεκαμελής και απαρτίζεται από έμπειρα, αλλά και από νέα, πρόσωπα του χώρου. 
Την επιτροπή απαρτίζουν οι: 
Πρόεδρος: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Συγγραφέας Εκπαιδευτικός - Πρεσβευτής Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2018
Μέλη :
Τόνια Αράχωβα: Φιλόλογος Phd, Μέλος ΔΣ της IFLA (Διεθνής Ένωση Βιβλιοθηκών)
Πόλυ Βασιλάκη: Εκπαιδευτικός, DEA Ψυχοπαιδαγωγική του Μύθου, MA Διδακτική Ιστορίας, Συγγραφέας 
Μαρία Δελάκη: Εκπαιδευτικός, MA Γλώσσας, Διδάσκουσα στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Baku Slavic University
Εύα Καλισκάμη: Φιλόλογος, MSc Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Μεταφράστρια, Μέλος Κριτικής Επιτροπής της ΙΒΒΥ για το H.C.ANDERSEN AWARD 
Αρετή Καράμπελα: Φιλόλογος, Συγγραφέας 
Βασούλα Κατέρη: Συγγραφέας, Ερευνήτρια
Μαρία Κουρκουμέλη: Εκπαιδευτικός ΜΑ, Συντονίστρια Κριτικής Επιτροπής 
Γλυκερία Πλιάμπα Φουντά: Εκπαιδευτικός, Μουσειοπαιδαγωγός, Αντιπρόεδρος Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Μέλος Δ.Σ. OMEP Θεσσαλονίκης
Ιωάννα Ρωμηού: Φιλόλογος, MSc Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδου
Κατερίνα Στούρνα: Εικαστικός, Εκπαιδευτικός

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη της τα οποία εργάζονται εθελοντικά, χωρίς αμοιβή, με επαγγελματική συνέπεια και εντατικούς ρυθμούς.
Οι βραχείς κατάλογοι θα ανακοινωθούν στις 17 Μαρτίου.
Η επιτροπή θα συνεδριάσει στις 30 Μαρτίου, λίγες ώρες πριν την Τελετή Απονομής η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο του Συλλόγου "Οι φίλοι της Μουσικής", στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να επιλέξει το βραβείο κάθε κατηγορίας. 
Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους!

------------------------------------------

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 2019

Του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου προκηρύσσει διαγωνισμούς για τα εξής βραβεία:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α

Βραβεία για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά. Τα βιβλία πρέπει:

 • να έχουν γραφτεί για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα (εκτός του Α6)
 • να είναι πρωτότυπα κείμενα
 • να έχουν εκδοθεί το 2018 (στοιχείο το οποίο αντλείται αποκλειστικά και μόνο από την ταυτότητα του βιβλίου)
 • να αποτελούν δημιούργημα/έργο ενηλίκων

Α1. Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά (βιβλία με κείμενο μικρής έκτασης, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού)

Α2. Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (picturebook) για την εικονογράφηση και για το κείμενο

Α3. Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου

Α4. Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίουγια εφήβους και νέους

Α5. Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά (με μυθοπλασία ή αμιγώς πληροφοριακό, το βιβλίο πρέπει να απευθύνεται σε παιδιά και όχι σε εκπαιδευτικούς, να έχει επιστημονική εγκυρότητα αλλά και παιδαγωγική καταλληλότητα)

Α6. Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους. Για την κατηγορία αυτή κάθε εκδοτικός οίκος έχει δικαίωμα να υποβάλει έως τρεις (3) τίτλους μεταφρασμένων βιβλίων, ανεξάρτητα από το είδος και την ηλικία που απευθύνονται. Δεν απαιτείται η αποστολή του ξενόγλωσσου βιβλίου

Α7. Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους. Ο/η συγγραφέας θα πρέπει να εκδίδει οποιουδήποτε είδους λογοτεχνικό κείμενό του για πρώτη φορά. (Δεν μπορούν να λάβουν μέρος στην κατηγορία αυτή όσοι έχουν εκδώσει προηγουμένως θεατρικό έργο, διήγημα σε συλλογικό τόμο, μετάφραση λογοτεχνικού έργου, ποιητική συλλογή, έργο τους σε ηλεκτρονική μορφή κ.ά.)

Από το σύνολο των βιβλίων που θα κατατεθούν για τους διαγωνισμούς, πλην των βιβλίων που θα δηλωθούν στην κατηγορία Α2 - Picture Book, η επιτροπή θα απονείμει βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους. Για την κατηγορία αυτή δε χρειάζεται να γίνει ξεχωριστή δήλωση από τον εκδότη ή τον δημιουργό. Επίσης, στην ίδια κατηγορία (Βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους) μπορούν να συμμετάσχουν βιβλία που υποβάλλονται αποκλειστικά για την εικόνα, μετά από δήλωση του εκδότη ή του δημιουργού. 

Κάθε δημιουργός ή εκδότης που επιθυμεί να διαγωνιστούν βιβλία του πρέπει να καταθέσει:

 • 8 αντίτυπα από τον κάθε τίτλο του βιβλίου.
 • Ηλεκτρονική δήλωση με τη μορφή e-mail, σε αρχείο excel (.xls, .xlsx), στο ibbyvraveia@gmail.com (με κοινοποίηση στο ibbyreadandshare@gmail.com), σημειώνοντας με κεφαλαία γράμματα για κάθε βιβλίο ξεχωριστά:

(1) τίτλο διαγωνιζόμενου βιβλίου

(2) επώνυμο και όνομα δημιουργού/ων &

(3) την κατηγορία στην οποία επιθυμεί να διαγωνιστεί κάθε βιβλίο, με τον αριθμό και το όνομα της κατηγορίας, όπως αυτή ορίζεται από την παρούσα ανακοίνωση (π.χ. Κατηγορία Α4 - Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου). Η δήλωση της κατηγορίας, είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και δεσμευτική για τις επιτροπές.

Σημείωση: η αποστολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων για τις κατηγορίες στις οποίες διαγωνίζονται τα βιβλία πρέπει να πραγματοποιηθεί  το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, ακόμη και αν τα βιβλία κατατεθούν μετά από αυτή την ημερομηνία, δηλαδή μέχρι τη λήξη της προθεσμίας (Παρασκευή  11/1/2019).  

 • H κατάθεση των έργων αποτελεί βεβαίωση του εκδότη ότι έχει την έγκριση των δημιουργών για τη συμμετοχή του έργου τους στους διαγωνισμούς. Η έγκριση δεν κατατίθεται μαζί με τα βιβλία.

Επισήμανση: Κάθε βιβλίο μπορεί να διαγωνιστεί σε μία μόνο κατηγορία.

Διευκρινίσεις - Εξαιρέσεις

Δεν μπορούν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς:

 • βιβλία των μελών του ΔΣ, των μελών της κριτικής επιτροπής καθώς και των συγγενών τους α’ βαθμού
 • βιβλία χωρίς αναφορά χρονολογίας έκδοσης στην ταυτότητα του βιβλίου
 • διασκευές (οι διασκευές γίνονται δεκτές μόνο για την κατηγορία Α5 - Βιβλία με πληροφοριακά κείμενα – εξυπηρετώντας παιδαγωγικούς και επιστημονικούς στόχους)
 • έργα των οποίων οι δημιουργοί δεν είναι ενήλικοι (δεν γίνονται δεκτά προς κρίση στην κατηγορία Α σχολικές εργασίες και ατομικά ή συλλογικά έργα μαθητών)

Για όλες τις κατηγορίες (εκτός του Α7 – Πρωτοεμφανιζόμενου) θα ανακοινωθούν Βραχείς Κατάλογοι στις 17 Μαρτίου. Στη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2019 θα ανακοινωθούν τα βραβεία.

Τα βιβλία μπορούν να κατατεθούν με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Κατάθεση από τον ίδιο τον δημιουργό ή άλλο πρόσωπο στο γραφείο του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ αποκλειστικά τις εξής ημέρες και ώρες:

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018,    ώρες 11:00 - 15.00

Παρασκευή 4  Ιανουαρίου  2019,  ώρες 11:00 - 15.00

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019  11:00 - 15.00

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019  11:00 - 15.00

Προσοχή: η Παρασκευή 11/1/2019, στις 15:00 αποτελεί καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των έργων στο γραφείο του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ. Πέραν αυτής την ημερομηνίας κανένα έργο δε θα γίνεται  δεκτό.

 • Αποστολή με απλό ταχυδρομείο (όχι courier ή συστημένο), το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018 (σφραγίδα ταχυδρομείου), στα γραφεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-ΚΕΠΒ. Βιβλία που έχουν ταχυδρομηθεί μετά από αυτή την ημερομηνία ή έχουν σταλεί με courier ή συστημένα δε θα παραλαμβάνονται.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΒΒΥ - ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, Μπουμπουλίνας 28, Αθήνα, ΤΚ 106 82 (Με την ένδειξη: Βραβεία Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ 2019)

Τα διαγωνιζόμενα βιβλία δεν επιστρέφονται. Ένα αντίτυπο παραμένει στη βιβλιοθήκη του Κύκλου, τα υπόλοιπα δωρίζονται σε βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από τα προγράμματα του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β

Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς

Β1. Βραβείο «Κ.Π.Δεμερτζή - στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ  Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ

Β2. Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία.

Αθλοθέτης: Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ

Β3. Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό, ο οποίος εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ  Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ

Β4. Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ  Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ

Β5. Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ  ΈπαθλοΒιβλία αξίας 300 ευρώ

Β6. Βραβείο σε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου, που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία, προς τιμήν της Μαίρης Κωνστανταροπούλου.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ  ΈπαθλοΒιβλία αξίας 300 ευρώ

Β7. Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, προς τιμήν του Κυριάκου Παπαδόπουλου.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ

Β8. Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ  ΈπαθλοΒιβλία αξίας 300 ευρώ

Β9. Βραβείο «Πάνος Αλέφαντος», σε Εθελοντή (φυσικό πρόσωπο ή εθελοντική ομάδα) ο οποίος με τη δράση του προωθεί τη φιλαναγνωσία.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ  Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ

Η υποβολή κάθε υποψηφιότητας για την Κατηγορία Β. Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ έως 31 Ιανουαρίου 2019, με τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας, είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή, αν πρόκειται για φορέα, από τον εκπρόσωπό του, είτε από άλλον, τρίτο, ο οποίος προτείνει πρόσωπο ή φορέα και είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ.  Προτάσεις από προηγούμενες χρονιές δεν επανεξετάζονται. Απαραίτητη είναι η εκ νέου υποβολή τους. φόρμα θα είναι ενεργή από 5/1/2019 έως 31/1/19).

Τα αποτελέσματα της κατηγορίας Β. Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς, θα ανακοινωθούν στη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2019.

Ευχαριστούμε πολύ τους αθλοθέτες και τους χορηγούς των βραβείων.

---------------------

Σκεπτικά Βραβείων σε δημιουργούς 2017

Πρόεδρος της 11μελούς επιτροπής ο Επ.Καθηγητής κ. Γιάννης Παπαδάτος.

Μέλη: Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Μαρία Δελάκη, Αρετή Καράμπελα, Πόπη Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη,  Χρύσα Κουράκη, Μαρία Κουρκουμέλη, Κωστής Μακρής, Φωτεινή Μπαλαγιάννη, Αθηνά Μπίνιου, Δημήτρης Πολίτης.

Α1. Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά (βιβλία με κείμενο μικρής έκτασης, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού).

Το βραβείο απονέμεται στον:

Βαγγέλη Ηλιόπουλο, για το βιβλίο Μεγαλώνω τη γιαγιά μου, εκδόσεις