Τι είναι η ΙΒΒΥ- International Board on Books for Young People

Η IBBY είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί ένα διεθνές δίκτυο ατόμων από όλο τον κόσμο, που σκοπό τους έχουν να φέρνουν τα βιβλία κοντά στα παιδιά.

Η αποστολή της ΙΒΒΥ είναι:

  • Να προάγει τη διεθνή κατανόηση μέσα από τα παιδικά βιβλία. Τα βιβλία μπορούν να δώσουν στη νεότητα μια ευρύτερη γνώση άλλων χωρών, αξιών και παραδόσεων και επομένως να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλής θέλησης μεταξύ των εθνών, υπηρετώντας έτσι την υπόθεση της ειρήνης
  • Να δίνει στα παιδιά, παντού στον κόσμο, την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε βιβλία υψηλού λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού επιπέδου. Η ικανότητα της ανάγνωσης και η δυνατότητα να γίνεται κανείς ενθουσιώδης και ενήμερος αναγνώστης διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά και τα βοηθά να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας.
  • Να ενθαρρύνει την έκδοση και τη διανομή ποιοτικών παιδικών βιβλίων, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
  • Να προσφέρει υποστήριξη και εκπαίδευση σε όσους ασχολούνται με τα παιδιά και την παιδική λογοτεχνία.
  • Να ενθαρρύνει την πανεπιστημιακή έρευνα και μελέτη της Παιδικής Λογοτεχνίας

Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ IBBY

Η ΙΒΒΥ ιδρύθηκε στη Ζυρίχη το 1953. Σήμερα την αποτελούν περισσότερα από 65 εθνικά τμήματα ανά τον κόσμο. Η ΙΒΒΥ αντιπροσωπεύει χώρες με αναπτυγμένη εκδοτική παραγωγή και άλλες, όπου μόνο λίγοι αφοσιωμένοι πρωτοπόροι ασχολούνται με την έκδοση και προώθηση παιδικών βιβλίων

Τα εθνικά τμήματα είναι οργανωμένα με πολλούς τρόπους και λειτουργούν σε εθνικό, περιφερειακό ή διεθνές επίπεδο. Μέλη είναι συγγραφείς, εικονογράφοι, εκδότες και επιμελητές εκδόσεων, δημοσιογράφοι και κριτικοί, μεταφραστές, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και φοιτητές, βιβλιοθηκονόμοι και βιβλιοπώλες, κοινωνικοί λειτουργοί και γονείς. Όπου δεν υπάρχει εθνικό τμήμα είναι δυνατή η ατομική συμμετοχή. Αρωγά μέλη γίνονται επίσης δεκτά.

Η κατευθυντήρια γραμμή και τα προγράμματα της ΙΒΒΥ καθορίζονται από την εκτελεστική επιτροπή: Δέκα άτομα από διαφορετικές χώρες και ο πρόεδρος εκλέγονται ανά διετία από τα εθνικά τμήματα κατά τη γενική συνέλευση, στη διάρκεια των συνεδρίων της ΙΒΒΥ. Εργάζονται εθελοντικά. Οι ετήσιες εισφορές των τμημάτων είναι η μόνο τακτική πηγή εσόδων της ΙΒΒΥ. Ανεξάρτητη χρηματοδότηση απαιτείται για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της. Ο χειρισμός των υποθέσεων της ΙΒΒΥ γίνεται από τη γραμματεία της, η οποία έχει την έδρα της στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Οι δραστηριότητες της ΙΒΒΥ

Ως μη κυβερνητικός οργανισμός με επίσημη παρουσία στην UNESCO και στη UNICEF, η ΙΒΒΥ έχει καθοριστικό ρόλο ως υποστηρικτής των παιδικών βιβλίων. Η ΙΒΒΥ υποστηρίζει τις αρχές της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, που επικυρώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1990. Μία από τις κύριες διακηρύξεις της είναι το δικαίωμα των παιδιών σε γενική εκπαίδευση και άμεση πρόσβαση στην πληροφόρηση. Χάρη σε πρωτοβουλία της ΙΒΒΥ κατά τη σύνταξή της η απόφαση προτρέπει τα έθνη να προωθούν την παραγωγή / διακίνηση παιδικών βιβλίων.

Η ΙΒΒΥ συνεργάζεται με πολλούς άλλους φορείς και ιδρύματα σχετικά με τα παιδικά βιβλία ανά τον κόσμο και μετέχει στην έκθεση παιδικού βιβλίου στην Μπολόνια καθώς και σε άλλες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου.

Τα Συνέδρια της ΙΒΒΥ

Τα συνέδρια της ΙΒΒΥ, τα οποία γίνονται ανά διετία σε διαφορετική χώρα, είναι οι σημαντικότεροι τόποι συνάντησης των μελών της ΙΒΒΥ και άλλων που ασχολούνται με τα παιδικά βιβλία και την αύξηση της αναγνωσιμότητας. Είναι εξαιρετικές ευκαιρίες για επαφές, ανταλλαγές ιδεών και διεύρυνση οριζόντων. Πέρα από το πρόγραμμα εισηγήσεων σε θεωρητικά θέματα τα συνέδρια αποτελούν και πλαίσιο συναθροίσεων όπως η Γενική Συνέλευση, και εκθέσεων ή εκδηλώσεων, όπως η παρουσίαση των Βραβείων Άντερσεν και η απονομή διπλωμάτων σε βιβλία του τιμητικού πίνακα της ΙΒΒΥ.

Βραβείο ΙBBY - ASAHI για την προώθηση της φιλαναγνωσίας

Με την επιχορήγηση της Ιαπωνικής εφημερίδας ASAHI SHIMBYN, το Βραβείο IBBY ASAHI για την προώθηση της φιλαναγνωσίας απονέμεται κάθε δυο χρόνια σε δυο ομάδες ή ιδρύματα, των οποίων η συμβολή στην προώθηση προγραμμάτων φιλαναγνωσίας για παιδιά και νέους, κρίνεται ουσιαστική λόγω των εξαιρετικών δραστηριοτήτων τους. Υποψηφιότητες υποβάλλουν τα Εθνικά Τμήματα της IBBY για τα προγράμματα παντού στον κόσμο. Το βραβείο συνοδεύεται από 10.000 $

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Χ. Κ. Άντερσεν ή γύρω από αυτή την ημερομηνία, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να ελκύσει την προσοχή στα παιδικά βιβλία. Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός της ΠΗΠΒ. Επιλέγει ένα θέμα και καλεί ένα γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου και ένα γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους για την προώθηση των βιβλίων και της ανάγνωσης σε όλο τον κόσμο.

Τα σεμινάρια και τα εργαστήρια της IBBY

Η ΙΒΒΥ και τα Εθνικά Τμήματα οργανώνουν σεμινάρια και εργαστήρια, συχνά σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς για να συμβάλλουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων των συγγραφέων, των εικονογράφων και των επιμελητών παιδικών βιβλίων, καθώς και για να τονώσουν τη συνεργασία μεταξύ συγγραφέων, εικονογράφων,  εκδοτών και άλλων που ενδιαφέρονται για την παραγωγή και διακίνηση παιδικών βιβλίων.

Το κέντρο Τεκμηρίωσης της IBBY βιβλίων για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης της IBBY έχει καταρτίσει συλλογή με μεγάλο αριθμών βιβλίων από όλες τις χώρες, τα οποία αφορούν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στεγάζεται στο Δημοτικό Κέντρο για Παιδιά και Νέους με Αναπηρίες, στο Baerum, ένα προάστιο του Όσλο της Νορβηγίας. Επιλεγμένες σειρές προβάλλονται συχνά σε συνέδρια και εκθέσεις βιβλίου.

Το περιοδικό Bookbird της IBBY

Το τριμηνιαίο περιοδικό Bookbird της IBBY καλύπτει πολλές πλευρές της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Τα άρθρα του επικεντρώνονται σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Στις στήλες του παρουσιάζονται συγγραφείς, εικονογράφοι, επισκοπήσεις της παιδικής λογοτεχνίας διαφόρων χωρών και προτάσεις βιβλίων. Το Bookbird προβάλλει επίσης προγράμματα προώθησης της φιλαναγνωσίας και δημοσιεύει νέα και δραστηριότητες της IBBY στις σελίδες Focus ΙΒΒΥ.