Τα νέα μας

Ιανουάριος – Μάρτιος 2016

 • Διαγωνισμοί Ελληνικού Τμήματος IBBY: παρελήφθησαν, καταγράφηκαν και διανεμήθηκαν στις επιμέρους επιτροπές τα βιβλία για τους διαγωνισμούς του 2016.
 • Δωρεά βιβλίων στο εξωτερικό: έγινε δωρεά βιβλίων στη Γωνιά Φιλαναγνωσίας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη και σε σχολεία της Ουκρανίας, που μαθαίνουν τα ελληνικά ως πρώτη ξένη γλώσσα, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.
 • Children's Authors in Greece: στάλθηκαν προτάσεις νέων συγγραφέων παιδικής ή νεανικής λογοτεχνίας σε λογοτεχνικό φεστιβάλ νέων στο εξωτερικό.
 • Αφίσα για την 6η Μαρτίου: συγκεντρώθηκαν τα βιβλία που αφορούν στην 
  ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό, τα οποία έστειλαν οι δημιουργοί 
  ή οι εκδότες τους. Φέτος, η αφίσα τυπώθηκε με την ευγενική χορηγία της Παιδικής Νομικής  Βιβλιοθήκης (www.nb.org). Μπορείτε να ζητήσετε την αφίσα από τα γραφεία της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης (τηλ. 210 3678800) ή από τα γραφεία του Ελληνικού Τμήματος  της ΙΒΒΥ (210-8222296 – κάθε Τρίτη 11  π.μ.-13 μ.μ  και 5 -7 μ.μ.)
 • Εκδήλωση στη Βέροια για την 6η Μαρτίου:  σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Βέροιας, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ημαθίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας διοργανώθηκε την Παρασκευή 4 Μαρτίου εκδήλωση με αφορμή την 6η Μαρτίου - Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Μαθητές και συγγραφείς-μέλη του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, μοιράστηκαν ιστορίες, δημιούργησαν εικόνες και ένωσαν τις φωνές τους κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Παράλληλα, στον χώρο Τεχνών Βέροιας φιλοξενείται η κινητή έκθεση με τις αφίσες της ΙΒΒΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
 • Διαβάζω & Μοιράζομαι (Read & Share): ολοκληρώθηκαν τα σπιτάκια - βιβλιοθήκες στα σχολεία όλης της Ελλάδας που κληρώθηκαν για την Α΄ φάση δωρεάς βιβλίων και η αποστολή των βιβλίων. Παράλληλα, ο Δήμος Καλλιθέας δημιούργησε το πρώτο σπιτάκι βιβλιοθήκη “Read  & Share” στο πάρκο του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη», ενώ ήδη ετοιμάζονται περισσότερα σπιτάκια - βιβλιοθήκες  σε πάρκα και πλατείες του Δήμου για τον ίδιο σκοπό.
 • Έκθεση εικονογράφησης στο Πολιτιστικό Κέντρο «Φλοίσβος» στο Παλαιό Φάληρο: Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, για τέταρτη χρονιά, στηρίζει τις εκδηλώσεις του Δήμου Παλαιού Φαλήρου «Φάληρο – Ένας βιβλιότοπος για παιδιά» με τη δράση «Με σύμμαχο σου μια εικόνα, ένα σύνθημα, ένα βιβλίο, διώξε τη βία απ' το σχολείο". Στο πλαίσιο της δράσης, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ διοργάνωσε έκθεση εικονογράφησης ενάντια στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό.  Η έκθεση θα λειτουργεί από 23/3/16 έως και 1/4/16 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβος του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σχολείων. Επίσης, θα αξιοποιηθούν τα "Συνθήματα ενάντια στη Βία" καθώς και τα βιβλία που κατατέθηκαν για τη "Μικρή βιβλιοθήκη για τη βία".
 • Αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2016: υπεύθυνο για τον φετινό εορτασμό της 2ας Απριλίου είναι το Εθνικό Τμήμα ΙΒΒY Βραζιλίας. Η αφίσα με τη φροντίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ μεταφράστηκε στα ελληνικά από την επίτιμη πρόεδρο κ. Λ. Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου και τυπώθηκε με την ευγενική χορηγία των εκδόσεων Πατάκη. Μπορείτε να προμηθευτείτε την αφίσα από το βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα, ώρες καταστημάτων) και από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία Αθήνας και Θεσ/νίκης ή από τα γραφεία του Ελληνικού Τμήματος  της ΙΒΒΥ (210-8222296 - κάθε Τρίτη 11 - 13  και 5 -7 μ.μ.)
 • Ετήσια γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με ιδιαίτερη χαρά σάς προσκαλεί στον 50ο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου και στην απονομή βραβείων σε φυσικά πρόσωπα και φορείς που προωθούν τη φιλαναγνωσία καθώς και σε βιβλία έκδοσης 2015 το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στο Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Την ίδια μέρα θα γίνει η έναρξη της μεγάλης καμπάνιας της ΕΝΕΛΒΙ για την Ελληνική Ημέρα Βιβλίου με σύνθημα «Διαβάζω & Αλλάζω» στην οποία συμμετέχουμε ως συνεργαζόμενος φορέας μαζί με την Εταιρεία Συγγραφέων. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Στην εκδήλωση θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης

 

--------------------

Το γέλιο κάνει καλό… και στο σχολείο!

Μια δράση στήριξης του ελληνικού σχολείου

από το Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου


Τα σχολεία ξεκίνησαν και, όποιες ελλείψεις κι αν έχουν, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν τους λείπει η χαρά της δημιουργίας! 

Εμείς, οι άνθρωποι του παιδικού βιβλίου, έχουμε επισκεφτεί πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα και το ξέρουμε καλά αυτό. Αποφασίσαμε λοιπόν να ενισχύσουμε τα σχολεία, μέσω των Συλλόγων Διδασκόντων ή Γονέων, με τον τρόπο που ξέρουμε καλύτερα… με ιστορίες και εικόνες.

Να λοιπόν η ιδέα:

1. Συγγραφείς και εικονογράφοι θα δουλέψουμε σε ζευγάρια, τα οποία θα συγκροτήσουμε με δική μας πρωτοβουλία.

2. Θα δημιουργήσουμε μια εικονογραφημένη μικρή αστεία ιστορία για παιδιά Δημοτικού.

3. Οι ιστορίες θα συγκεντρωθούν σε μια έκδοση του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με τίτλο «Το γέλιο κάνει καλό»

4. Το βιβλίο θα τυπωθεί σε μερικές χιλιάδες αντίτυπα με χορηγία χαρτιού, εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας.

5. Τα αντίτυπα θα χωριστούν σε κουτιά των 100 και θα μοιραστούν στους Συλλόγους Διδασκόντων ή Γονέων που επιθυμούν και δηλώνουν ότι έχουν συγκεκριμένες ανάγκες (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

6. Η διάθεση των βιβλίων θα γίνει στο πλαίσιο δράσεων που θα οργανώσουν για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου 2014).

7. Αφού οι Σύλλογοι Διδασκόντων ή Γονέων φροντίσουν να μείνει οπωσδήποτε ένα αντίτυπο στη Βιβλιοθήκη αλλά και σε κάθε τμήμα του σχολείου για να το διαβάζουν οι μαθητές, μπορούν να διαθέσουν προς πώληση τα υπόλοιπα σε εκθέσεις βιβλίου, συνεργαζόμενα καταστήματα της περιοχής, παζάρι ή αλλού, στη συμβολική τιμή των 5 ευρώ. (Η τιμή θα είναι ΙΔΙΑ σε όλα τα σχολεία). Ιδέες για δράσεις με στόχο την προώθηση των βιβλίων αυτών καθώς και καλές πρακτικές θα μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στη σελίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ στο facebook. 

Τα έσοδα από την πώληση θα πάνε εξ ολοκλήρου, μέχρι το τελευταίο λεπτό, στο σχολείο, κι έτσι οι αστείες ιστορίες μας, εκτός από γέλια, μπορούν να μεταμορφωθούν σε…

πετρέλαιο για θέρμανση,

μπογιά για το βάψιμο μιας τάξης,

πρωινό για τη σίτιση μαθητών με οικονομικές δυσκολίες,

σχολικά υλικά για τους μαθητές που δεν μπορούν να τα αγοράσουν

βιβλία για τη δημιουργία ή τον εμπλουτισμό μιας σχολικής βιβλιοθήκης

ή οτιδήποτε άλλο κρίνουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς του σχολείου!

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων ή Γονέων θα μπορούν επίσης να απευθυνθούν στον Δήμο ή να αναζητήσουν ακόμη και άλλους μικρούς τοπικούς χορηγούς οι οποίοι θα αγοράσουν τα βιβλία και θα τα χαρίσουν στα παιδιά. Οι ίδιοι οι μαθητές θα μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή. Φανταστείτε την ικανοποίηση τους όταν συγκεντρώσουν τα χρήματα για έναν σημαντικό σκοπό που μόνοι τους επέλεξαν. Έτσι, το βιβλίο θα γίνει το μέσο και ίσως και η αφορμή για να αναλάβουν δράση!

Τι λέτε;  Μπορούν οι ιστορίες μας εκτός από το να μοιράσουν χαμόγελα, να στηρίξουν στην πράξη το ελληνικό σχολείο;


Μερικές τεχνικές λεπτομέρειες:

Ποιο είναι το θέμα των ιστοριών:

Το θέμα μπορεί να είναι οποιοδήποτε, αρκεί να προκαλεί γέλιο στους αναγνώστες δηλαδή σε μαθητές Δημοτικού!

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια: 

Όσοι επαγγελματίες συγγραφείς και εικονογράφοι επιθυμούν, είτε είναι ήδη μέλη του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου είτε όχι, έλληνες ή οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας, αρκεί ο καθένας χωριστά να έχει ήδη εκδώσει στην Ελλάδα ή στη χώρα του πάνω από δύο βιβλία για παιδιά. 

Πώς μπορούν να συμμετάσχουν:

Οι δυο συνεργάτες (συγγραφέας και εικονογράφος) με δική τους απόφαση μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή έως 15 Οκτωβρίου στο kyklos@greekibby.gr 
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να στείλουν ηλεκτρονικά το ελληνικό κείμενο (αυστηρά έως 500 λέξεις σε κείμενο Word, Arial Greek, 12στιγμών) και την ασπρόμαυρη εικόνα (ηλεκτρονικά σε μέγεθος Α5 και ανάλυση 300 dpi – αρχείο grayscale).

Κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα να συμμετέχει μόνο με ένα κείμενο και μία εικόνα
Τα έργα στο βιβλίο θα μπουν με αλφαβητική σειρά των επωνύμων των συγγραφέων. 

Οι δημιουργοί θα παραχωρήσουν αποκλειστικά τα πνευματικά δικαιώματα του έργου τους, χωρίς αμοιβή, στο Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για επτά χρόνια και για όλες τις γλώσσες του κόσμου. 

Περισσότερες διευκρινίσεις στα e-mails:

Πρόεδρος : Βαγγέλης Ηλιόπουλος ibbypr@otenet.gr

Αντιπρόεδρος : Βασιλική Νίκα ibbyvp@otenet.gr

Συντονιστής δράσης : ο Αντώνης Παπαθεοδούλου a.papatheodoulou@gmail.com ο οποίος είχε και την ιδέα!